İster temel veri bilimi ister karmaşık yapay zeka algoritması olsun, veriler herhangi bir iş sorununun temelidir. Verilerin işlenmesi önemlidir ve birçok şekilde yapılabilir. Verilerin depolanması, verimli kullanım için verilerin alınma (sisteme yüklenme) ve manipüle edilme (dönüştürülme) şekline bağlıdır. İşte burada Veri Gölü ( Data Lake ) ve Veri Ambarı ( Data Warehouse ) kavramı geliyor.

Veri Gölü ve Veri Ambarı Nedir?

Veri Gölü (Data Lake), verilerin sınırsız şekilde depolanabildiği, her türlü veri türünün analiz edilebilmesi için tasarlandığı ve merkezi bir depolama alanı olarak kullanılan bir veri yapısıdır.

Veri Ambarı (Data Warehouse) ise verilerin organize bir şekilde depolanması ve kolayca erişilebilir hale getirilmesi amacıyla tasarlandığı, yapılandırılmış ve standartlaştırılmış verilerin depolandığı bir veri yapısıdır. Veri ambarı, verilerin analiz ve raporlama için kullanılmasına olanak tanır.

Veri gölü ve ver ambarı kullanımı, son yıllarda hızla artmış ve bugün birçok sektörde, özellikle finans, ticaret, sağlık ve teknolojide aktif olarak kullanılmaktadır. Veri Gölü, veri miktarının hızla artması ve veri analitik uygulamalarının önemi nedeniyle, gelecekte de önemini koruyan ve hızla büyüyen bir teknolojik trenddir.

Her kavram da veri depolamak için kullanılır, ancak ilgili kullanımları ve alaka düzeyleri vardır.

Veri Gölü ve Veri Ambarı
Veri Gölü ve Veri Ambarı

Veri Gölünün Kullanımı ve Alaka Düzeyi:

🔹Ham verilerin depolanması
🔹Büyük hacimli verileri depolama yeteneği
🔹Data tanımlanmış bir yapıya sahip değildir ve birden fazla uygulama için kullanılabilir.

Veri Ambarının Kullanımı ve Alaka Düzeyi:

🔹İyileştirilmiş veya dönüştürülmüş verilerin depolanması
🔹Daha küçük veri parçalarını depolama yeteneği
🔹Veriler ilişkiseldir ve işlemsel işlemler ve daha fazlası için kullanılabilir.

Özet olarak, Veri Gölü geniş veri depolama ve analiz için esnek bir yapı sunarken, Veri Ambarı ise daha yapılandırılmış veri depolama ve kolay erişim amacıyla tasarlanmıştır. Dolayısıyla, verilerle uğraşırken, verilerin özelliklerini hesaba katmak ve buna göre veri depolama mekanizmasını tanımlamayı planlamak önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir