Veri analisti ve veri bilimci, veri toplama, düzenleme, analiz etme ve yorumlama işlemlerini gerçekleştiren mesleklerdir. Veri analistleri ve veri bilimcilerin her ikisi de verilerle çalışır, ancak farklı rolleri ve sorumlulukları vardır. İki meslek arasında bazı önemli farklar vardır.

 

Nedir Bu Veri Analisti ve Veri Bilimci?

 

Veri Analisti ve Veri Bilimcinin İş Kapsamı

 

Veri analistleri genellikle belirli iş sorularına veya sorunlarına odaklanır. Bu Soru veya sorunları yanıtlamaya yardımcı olması için ise verileri kullanırlar. Bulgularını paydaşlara iletmek için görselleştirmeler ve raporlar oluşturmaktan da sorumlu olabilirler. Veri analisti, verileri toplamak, analiz etmek ve yorumlamak için kullanılan yöntemleri uygulayan bir meslektir. Veri analistleri, verileri kullanarak birçok farklı amaç için çözümler üretebilirler.  Diğer yandan veri bilimcilerin daha geniş bir çalışma alanı vardır. Veri toplama, veri temizleme, makine öğrenimi modelleri oluşturma ve deploy etmeye kadar her şeye dahil olabilirler.

 

Veri Analisti ve Veri Bilimcide Gerekli Beceriler

 

Veri analistleri tipik olarak istatistik konusunda güçlü bir temele sahiptirler. Excel, SQL ve görselleştirme yazılımı gibi araçlarda yetkinlikleri vardır. Veri bilimcilerin ise Python veya R gibi programlama dilleri, makine öğrenimi algoritmaları ve veri mühendisliği de dahil olmak üzere daha çeşitli becerilere sahip olması beklenmektedir.

 

 

Veri Bilimi
Veri Bilimi

 

Veri Analisti ve Veri Bilimci Eğitim

 

Veri analisti rolü için ilgili bir alanda lisans derecesi genellikle yeterli olsa da, birçok veri bilimcisi pozisyonu için bilgisayar bilimi, istatistik ve matematik gibi bir alanda Yüksek Lisans veya Doktora gibi ileri derece bir eğitim gereklidir.

 

Özetlemek gerekirse;

VERİ ANALİSTİ

 VERİ BİLİMCİ

  • Bir Veri Analisti, verileri temizleme, dönüştürme ve verileri yorumlama ile ilgilenir.
  • Bir Veri Bilimcisi, karmaşık dijital verileri analiz eder, yorumlar ve çeşitli veri işlemleriyle ilgilenir.
  • Yalnızca Yapılandırılmış verilerle ilgilenir.
  • Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri işler.
  • Dahil olmaları küçük veriler ve statik çıkarımlarla sınırlıdır.
  • Çeşitli veri prosedürleriyle ilgilenir.
  • Problem çözme becerisine ve temel istatistik bilgisine sahiptir.
  • Matematik, İstatistik ve Makine öğrenimi algoritmaları bilgisine sahiptir.
  • Excel, SQL, Tableau veya Power Bl bilir. Bazı durumlarda programlama bilir (Python ya da R).
  • SAS, Python, R, TensorFlow, Hadoop, Spark vb. konularında yetkindir.

 

Genel olarak, veri analistleri ile veri bilimcileri arasındaki temel fark, çalışmalarının kapsamı ve becerilerinin derinliğidir. Veri analistleri, belirli iş sorularına odaklanma ve yanıtları bulmak için bir dizi araç kullanma eğilimindeyken, veri bilimcilerin daha geniş sorumlulukları vardır ve daha çeşitli beceriler gerektiren bir meslektir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir